Hoewel er weinig aandacht aan is gegeven, was het vorige week vrijdag ‘breng je kind mee naar je werk dag’. Overgewaaid uit Amerika waar het van origine ‘take our daughers to work day’ was. In 1993 was de eerste dag waarop ouders hun dochters mee naar hun werk konden nemen. Sinds 2003 mogen niet alleen dochters, maar ook zoons meekijken op het werk van hun ouders. De organisatie hoopt zo het belang van educatie onder jongeren aan te wakkeren.
De dag is niet onomstreden. Sommige kinderen hebben geen ouders, of geen werkende ouders. Bovendien kan het de kloof tussen arm en rijk onderstrepen. Als kinderen van hoogopgeleide ouders ieder jaar in het advocatenkantoor/de dokterspraktijk zitten en kinderen van laagopgeleide ouders niet verder komen dan meekijken met het schoonmaken van toiletten. Toch deden er in 2018 meer dan 37 miljoen Amerikanen mee aan de dag.
In Nederland is dat duidelijk niet het geval. Maar, ouders nemen ook hier wel eens hun kinderen mee naar hun werk. En dan niet omdat het een speciale dag is, maar omdat het gewoon even niet anders kan. Vooral freelancers doen dat regelmatig. Ik maakte er een serie over die in mei in Ouders van Nu wordt gepubliceerd.